Sadonjako 8/2015

Satopaketissa 1 kesäkurpitsa, pinaatti 200g, 4 porkkanaa, 4 naurista, 4 ruotimangoldia, 2 valkosipulia, nippu salviaa ja nippu silolehtistä persiljaa. Lisäksi 4 lisänaurista torstain jakoon.

sato8

Valkosipulit on kuivattu joten ne säilyvät nyt paremmin. Tässä olivat viimeiset jaettavat valkosipulit, loput säästetään ensi vuoden istukkaiksi. Alempana vielä salvian ja ruotimangoldin käytöstä.

Porkkana

Porkkanat ovat satopaketissa naatteineen, sillä myös naatit voi käyttää ruoanlaitossa. Vinkkejä naatteihin Kilpiän luomutilalta ja tässä vielä naattipesto.

Ruotimangoldi
Mangoldilla on lehtikaalin tapaan pitkä ruokahistoria, lähtöisin se on Välimeren maista. Mangoldi sopii nuorena salaatteihin, mutta nämä meidän kannattaa kypsentää kevyesti. Ruotimangoldista käytetään etenkin ruodit mutta myös lehdet ovat hyvänmakuisia. Lehtien ongelmana ovat meillä olleet kilpikuoriaiset ja etanat, ja siksi ne ovat reikäisiä. Myös reikäiset lehdet voi käyttää, haitta on esteettinen.

Mangoldin voi paistaa kevyesti pannulla ja sitä voi lisätä keittoihin ja muhennoksiin. Mangoldista tai pinaatista kannattaa kokeilla myös paistokkaita. (Vaikka ohjeessa käsketään käyttää vain mangoldin lehtiä, ruoteja kannattaa laittaa mukaan hyvin hienonnettuna.)
Mangoldi sopii hyvin vokkeihin ja kotimaisessa vokissa käytetään myös naurista tai lanttua!

Vokki kesävihanneksista

nauriita
porkkanaa
sipulia
ruotimangoldia
pala inkivääriä
öljyä
soijakastiketta
persiljaa

Pilko kasvikset ohuiksi siivuksi. Hienonna inkivääri. Kuumenna pannu, lisää öljy ja kasvikset sekä inkivääri. Paista kasviksia niin että ne kuumenevat kunnolla, mutta säilyttävät napakan rakenteen. Mausta soijakastikkeella ja ripottele päälle persiljaa.

Salvia

Salvian käyttöön löytyi tällainen mainio ja etenkin helppo ohje: Salvia-voikastike. Tässä käytetty pastakastikkeena, mutta hyvää myös perunoiden ja porkkanoiden seurana.

Salviasta kerroimme aiemmin täällä. Lisäksi voisi mainita että salvia sopii hernekeittoon!

–Saara

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s