Sadonjako 4/2015

Satopaketissa perunaa (Mozart) 1,5kg, valkosipulia, kesäkurpitsa, lehtikaalia 150g, pensaspapua 250g ja torstain jaossa myös härkäpapua.

sato4

Lohkoperunat Mozartista

Lohkoperunat on hyvä tapa syödä perunat kuorineen, tällöin perunan vitamiinit ja kuidut tulevat parhaiten käyttöön. Pese perunat ja lohko pituussuunnassa. Sekoita kulhossa öljyä, suolaa ja pippuria ja pyörittele lohkot seoksessa. Levitä perunat tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle pellille tai voideltuun uunivuokaan. (Pikaisempi kokki vaan huljuttaa öljyn ja sirottelee mausteet suoraan perunoille.) Paista uunissa 225 asteessa 25-30 minuuttia tai kunnes perunat vaikuttaa kypsiltä. Ripottele päälle persiljaa tai oreganoa.

Lehtikaali

Lehtikaali on meillä tänä vuonna punaruotinen lajike Red Russian, kuten aiemmin esiteltiin. Tämä lajike näyttää nuupahtavan säilytyksessä hieman nopeammin kuin muut lehtikaalilajikkeet. Nuupahtaminen ei vaikuta käyttöön.

red

Lehtikaali

Lehdetön ruoti kannattaa poistaa ennen käyttöä. Lehtikaalin voi pilkkoa sellaisenaan salaattiin ja tuoreeltaan syötynä vitamiinitkin on parhaiten tallella. Erinomainen vihersmoothieen tai pannulla kevyesti paistettuna lisukkeena. Lehtikaali sopii kaalikeittoon tai papusoppaan: Lehtikaali-papukeitto toscanalaisittain. Tämän sopan voi valmistaa myös pensaspavuista ja timjamin sijaan voi kokeilla oreganoa. Säästä osa yrtistä ja ripottele valmiiseen ruokaan!

Pensaspavun ja härkäpavun valmistusvinkkejä löytyy viime viikon satokuvauksesta.

Mäkimeirami – oregano

Viikon yrttinä on mäkimeirami, joka on toinen oreganoksi kutsutuista lajikkeista joita kasvatimme siemenestä. Mäkimeirami on erinomainen perhos- ja hyönteiskasvi ja viihtyy puutarhassa, kylväytyy itsekseen ja karkottaa tuholaisia. Kaunis myös kukkapenkissä. Pitsan ja pastaruokien lisäksi oregano sopii mm. perunan, papujen, pinaatin, kaalin ja sienten mausteeksi sekä öljypohjaisiin salaatinkastikkeisiin. Tuoreita lehtiä voi silputa kreikkalaiseen salaattiin. Oregano lisätään ruokiin vasta loppuvaiheessa, n. 10 minuuttia ennen valmistumista jotta maku säilyy vahvana.

makimeirami

Mäkimeirami

Lähteitä: Riku Cajander: Luontopiha, Sinikka Piippo: Elinvoimaa mausteista.

–Saara

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Sadonjako 4/2015

  1. Paluuviite: Sadonjako 7/2015 | Kirkkonummen ROK

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s