Sadonjako 3/2015

Satopaketissa perunaa (Mozart) 1,5kg, tilliä, valkosipulia ja nippu timjamia. Lisäksi härkäpapua 200g keskiviikon jakoon ja pensaspapua 250g torstain jakoon.

sato3

Peruna on punakuorista Mozartia. Mozart on jauhoinen lajike, joka sopii uuniperunaksi tai muhennoksiin ja sosekeittoihin.

Aloitamme valkosipulien nostamisen pikkuhiljaa, niitä riittää useampaan pakettiin. Tuoreet valkosipulit, samoin kuin uudet perunat, eivät kestä pitkää säilytystä, vaan ne kannattaa käyttää tuoreeltaan muutaman viikon aikana.

Timjami hakataan pieneksi ja ripotellaan keittoihin, salaatteihin, piiraisiin ja muihin kesäisiin ruokiin. Erityisen hyvin timjami sopii tomaattiruokiin. Uudet perunat maistuvat voin ja timjamin kanssa! Timjamitee auttaa mm. yskään. Lisää käyttövinkkejä ja tietoa timjamista löytyy Henriette Kressin sivuilta.

Härkäpapu (satokuvassa) on menossa Kirkkonummen keskustaan ja pensaspapu (kuva alempana) Evitskogiin ja Kallioon. Härkäpapu avataan, pavut riivitään ulos ja keitetään. Yleisesti härkäpavun keittoaika on isoilla pavuilla 1 tunti, jolloin joissain papulajikkeissa oleva lektiini hajoaa. Muuten pavut voivat aiheuttaa vatsaoireita. Usein ohjeissa kehotetaan keittämään härkäpapua vain se 5-10min. Meillä ei ole tietoa härkäpapumme lektiinipitoisuuksista, joten suosittelemme pitkää keittoaikaa. Härkäpavut valmistetaan esimerkiksi näin:

1. Poista pavut paloista
2. Keitä papuja 30min-1h.
3. Valuta ja siirrä kylmään veteen jotta kypsyminen pysähtyy.
4. Etenkin isoissa pavuissa voi olla kuori, jonka voi halutessaan poistaa.

Lisää pavut keittoihin tai salaattiin tai käytä lisukkeena: sekoita papuihin persiljaa, oliiviöljyä, valkosipulia, sitruunamehua ja suolaa ja anna maustua hetken. Kuvia ja ohje löytyy myös viime vuoden satopaketista: Härkäpavun esittely.

Pensaspavut ovat tänä vuonna vihreitä (Primel) ja keltaisia (Golden teepee). Tämä kuva on viime vuodelta, jolloin meillä oli vihreitä ja violetteja papuja. Keltaisten pitäisi olla ystävällisempiä vatsalle. Pensaspapu käytetään palkoineen. Pavut tulee keittää ennen käyttöä n. 10 minuutin ajan jotta haitalliset glykosidit häviävät. Tämän jälkeen pavut voi syödä sellaisenaan (päälle voisulaa!) tai lisätä ruokiin. Sopii keittoihin, vokkiin ja patoihin. Tomaatin ystävä!

sato5

Vihreitä ja violetteja pensaspapuja.

Pensaspavuista syntyy tomaatin kanssa myös salaatti, kastikkeeseen tuoretta timjamia, sitruunaa, oliiviöljyä ja sipulinvarsia, esimerkkiä voi ottaa vaikka täältä: Summer green bean salad recipe

–Saara

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Sadonjako 3/2015

  1. Paluuviite: Sadonjako 4/2015 | Kirkkonummen ROK

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s