Satopaketti viikko 34

Peruna Rosamunda n. 10kpl, palmukaalta, Uudenseelanninpinaatti 200g ja pensaspapu 180g sekä kesäkurpitsa.

sato5

Pellolla on edelleen rankkasateita, joten muistakaa huuhdella pavut ja pinaatit!

Tällä viikolla jaamme Rosamundasta isommat yksilöt, ja ensi viikolla on vuorossa pienet ja keskikoiset. Rosamunda on jauhoinen lajike ja sopii uuniperunaksi tai soseisiin. Pienemmät käy myös keitinperunaksi.

Palmukaali

Tämän viikon uutuus sadonjaossa on palmukaali. Hyötykasviyhdistys kertoo viljelemästämme Nero di Toscana:sta näin:
”Viljeltiin Ruotsissa jo 1800-luvulla. Kokenut 1990-luvulla uudelleensyntymisen mustakaali -nimisenä. Kookas italialainen erikoisuus, ulkonäöltään silmiinpistävän kaunis. Lehdet sinisenvihreät ja savoijinkaalin tapaan kurttuiset. Palmumaisessa ulkonäössä yhdistyvät sekä lehtikaalin komeus että kurttukaalin kauneus.”

Palmukaalia käytetään lehtikaalin tapaan. Sen voi syödä sellaisenaan tai paistaa pannulla öljyn ja valkosipulin kanssa. Paksut ruodit kannattaa poistaa ennen valmistusta. Palmukaalta voi lisätä vokkiin tai keittoihin esimerkiksi tätä ohjetta seuraillen (myös pensaspavut voi muuten hyödyntää tässä keitossa):
http://olemmepuutarhassa.fi/keittio/2013/lehtikaali-papukeitto-toskanalaisittain/

I- ja II-laaduun sato

Palmukaalin kohdalla pohdimme hieman sadon laatukriteereitä. Lajittelemme sadon I-laatuun ja sitä huonompiin. Yleensä kaupassa myytävät vihannekset ovat kaikki I-laatua. Myös meillä satopaketteihin päätyy pääosin vain I-laatua, mutta toisinaan pohdimme myös II-laadun jakamista, jos sitä on isompia määriä. Palmukaaleissa päädyimme jakamaan myös hieman reikäisiä lehtiä ulkonäöltään moitteettomien lisäksi, koska kysymyksessä on ainoastaan ulkonäkövirhe. Esimerkiksi tämä lehti on ötökän syömä. Virheettömien lehtien lisäksi on palmukaalien joukossa nyt siis nyt myös näitä hieman reikäisiä.

palmukaali-aukko

Yksi ruokaosuuskunnan keskeisistä tavoitteista on vähentää ruoan hävikkiä. Tavoitteena on, että kaikki syötäväksi kelpaava sato hyödynnetään. Tällä kertaa kaikkein reikäisimmät lehdet päätyivät viljelijän ja pj:n lautasille, mutta mielellään sujautamme II-laatua myös osuuskuntalaisten satopaketeihin. Kerro mielellään meille jos voit ottaa vastaan myös heikompilaatuisia vihanneksia!

palmukaali

Tähänkin täydelliseen palmukaaliin on ehtinyt yksi reikä.

–Saara

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Satopaketti viikko 34

  1. Paluuviite: Sadonjako 8/2015 | Kirkkonummen ROK

  2. Paluuviite: Sadonjako 9/2015 | Kirkkonummen ROK

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s