Elokuun kuulumisia

Osuuskunnan sadonjaot ovat käynnissä ja tämän kauden porukka (n. 20 jäsentä) on kasassa. Hienoa nähdä, kuinka moni on uskaltautunut mukaan ensimmäisenä vuonna oikukkaasta kesästä huolimatta! Osuuskunnan jäsenille lähteneessä jäsenkirjeessä kerroimme mm. tämän vuoden viljelykasveista ja sadon tilanteesta. Tässä otteita jäsenkirjeestä.

lanttu

Lanttu

Ruokaosuuskunnan perusajatus on selkeä: kasvatamme terveellistä lähiruokaa luonnonmukaisin menetelmin. Sato jaetaan viikoittain pienissä erissä, jolloin jäsenillä ei tarvitse olla säilytystiloja. Satoa siis kerätään vain viikon tarpeeseen, jotta ruoka olisi mahdollisimman tuoretta. Viljelysuunnitelma pyritään tekemään niin, että satoa riittää mahdollisimman pitkään kauden aikana: sekä aikaisia että myöhäisiä lajikkeita. Osuuskunnan jäsenet saavat sato-osuuden lisäksi myös mahdollisuuden seurata viljelyä ja osallistua peltotöihin sekä mahdollisuuden vaikuttaa viljelykasvien valintaan. Tälle kaudelle olemme valinneet osuuskunnan hallituksen kanssa mahdollisimman ravinnerikkaita vihanneksia mitä ei ehkä niin helposti löydy kaupasta luomuna, tai ne ovat kalliita. Viljelysuunnitelmaa käsitellään osuuskunnan kokouksessa ensi vuoden alussa ja viljeltävät kasvit valitaan toiveiden ja kokonaisuuden perusteella, ottaen huomioon myös sadon onnistuminen. Ensi vuodelle onkin jo toivottu mm. mustajuurta ja ruusukaalia.

pavut

Pensaspapua

Kuten minkä tahansa yrityksen kohdalla, perustaminen ja ensimmäinen vuosi tuo omat haasteensa. Meitä on lisäksi koeteltu hankalilla säillä; toukokuu oli niin märkä ettei meinattu päästä muokkaamaan peltoa, kesäkuu niin kylmä että kasvu tyrehtyi, ja heinäkuu todella kuuma ja kuiva. Ongelmiin on kuitenkin lähes aina löytynyt ratkaisu. Toukokuussa piti vain malttaa, kesäkuussa suojata kasvustot harsoilla ja heinäkuussa kastella. Saimme elokuun alussa vuokraisännältämme Bjarnelta reilun 1000 litran vesitankin käyttöön, minkä hän täyttää tarpeen mukaan. Ennen sitä kastelimme kerätyllä sadevedellä, eikä se olisi enää riittänyt kun sateita ei tullut lähes kuukauteen.

kastelu

Kaikkea emme kuitenkaan saaneet pelastettua, esimerkiksi retiisit alkoivat kukkia ennen kuin aloitimme sadonjaot, ensimmäisen nauris-satsin tuhosi kaalikärpänen, ja lähes kaikki salaatintaimet menivät erinäisistä syistä. Salaattia ja naurista on kuitenkin kylvetty lisää, joten toivotaan parasta!

palmukaali

Palmukaali

Tähän aikaan vuodesta ajatukset harhailevat jo ensi kaudessa: mitä opittiin tältä kaudelta ja mitä tehdään ensi vuonna toisin. Toivottavasti mahdollisimman moni on seuraamassa kasvua kanssamme myös ensi vuonna!

Terveisin,
Maria (viljelijä) ja Saara (pj)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s