Satopaketti viikko 33

Peruna Siilki 1400g, 1 kesäkurpitsa, Uudenseelanninpinaatti 200g, pensaspapu 300g (kahta erilaista vihreä Primel ja violetti Purple teepee), härkäpapu (paketeissa kahta erilaista, Kontu ja Hangdown), tillinippu.

sato4

Viimeaikaiset rankkasateet heittävät maasta multaa kasvien päälle, joten etenkin pensaspavut ja pinaatti kannattaa huuhdella huolellisesti ennen käyttöä!

Pieni tietopaketti härkäpavusta

Tässä satopaketissa on pieni maistiainen härkäpapua ja toivomme sitä lisää loppukaudesta. Härkäpapu on herkullisimmillaan ennen tuleentumista, vihreänä. Talvisäilytystä varten pavut korjataan vasta kun palot ovat ihan mustia. Tässä kuva vertailun vuoksi. Oikeanpuoleinen on jo alkanut mustua, näin pavuille käy pikkuhiljaa myös jääkaapissa.

harkapavut

Palko aukaistaan ja pavut riivitään pois. Kuten näkyy, mustuneen palon pavut ovat jo hieman rusehtavia. Ne ovat edelleen syötäviä. Yleisesti härkäpavun keittoaika on isoilla pavuilla 1 tunti ja pienillä 30min, jolloin joissain papulajikkeissa oleva lektiini hajoaa. Muuten pavut voivat aiheuttaa vatsaoireita. Usein ohjeissa kehotetaan keittämään härkäpapua vain se 5-10min. Meillä ei ole tietoa härkäpapumme lektiinipitoisuuksista, joten suosittelemme pitkää keittoaikaa. Härkäpavut valmistetaan esimerkiksi näin:

harkapavut2

Härkäpapuja voi valmistaa esimerkiksi näin:

1. Poista pavut paloista
2. Keitä 30min-1h
3. Valuta ja siirrä kylmään veteen jotta kypsyminen pysähtyy.
4. Etenkin isoissa pavuissa voi olla kuori, jonka voi halutessaan poistaa.

Sekoita papuihin persiljaa, oliiviöljyä, valkosipulia, sitruunamehua ja suolaa. Nauti vaikka keitettyjen perunoiden kanssa! (Lähde: http://www.mynewroots.org/site/2008/08/simple-perfect-2/)

Härkäpapu on englanniksi broad bean tai fava bean, ja reseptejä löytyy runsaasti esimerkiksi italialaisesta keittiöstä.

–Saara

Advertisements

One thought on “Satopaketti viikko 33

  1. Paluuviite: Sadonjako 3/2015 | Kirkkonummen ROK

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s